Ontwikkeling

28/05/2020 / Esther Oomen

Voor mijn gevoel mag je je hele leven blijven leren en ontwikkelen. Ik geloof daar heel sterk in en merk dat ik het automatisch zelf ook doe.

Het kan dan gaan over ontwikkeling van je persoonlijkheid, nieuwe dingen leren over je kinderen en hun ontwikkeling. Maar ook echt nieuwe vaardigheden leren, zoals een vreemde taal of een cursus over edelstenen.

Ontwikkeling kan soms heel onwennig voelen. Als je aan de slag gaat met het leren van iets nieuws, is het in het begin altijd wennen. Je voelt dat je minder kennis hebt over het onderwerp dan je zou willen. Dat er nog veel is wat je wilt leren. En dat kan heel lastig aanvoelen.

Zodra je je dan wat meer in het onderwerp hebt verdiept, komt het enthousiasme weer terug waarmee je aan de cursus of opleiding begonnen bent. En dan kun je weer door. En als alles achter de rug is, je je doel of diploma behaald hebt, dan voel je waarschijnlijk trots en misschien ook wel opluchting.

Opluchting dat je weer even ‘gewoon’ kunt doen en niets hoeft te leren. Trots ook omdat je weer met iets nieuws aan de slag kunt.

Het grappige is dat ik na het afronden van een cursus of opleiding vaak vrij snel al weer rond kijk naar het volgende wat ik kan gaan doen. En zo blijf je lekker bezig. En ontdek ik steeds meer nieuwe dingen in het leven en weet ik steeds beter wat goed bij me past.

Soms neem ik ook juist even rust van het leren van nieuwe dingen. Dan merk ik dat ik tijd nodig heb om alles even te laten landen. Dan moet alles weer even bij elkaar komen.

Ben jij zelf ook bezig met je ontwikkeling? Of sta je er eigenlijk niet bij stil?

Je kunt op elk moment (weer) met je ontwikkeling beginnen of verder gaan. Helemaal op jouw tempo en op jouw manier. Dan brengt het je het meeste.

Denk jij nu na het lezen van dit bericht ‘ik wil wel met mijn ontwikkeling aan de slag, maar ik weet niet hoe’ of ‘waar kan ik beginnen’? Neem dan contact met mij op via esther@natuurlijkeaandacht.nl voor een aandachtgesprek. In dit aandachtgesprek kijken we samen waar jij behoefte aan hebt en welke cursus bij jou past op dit moment.