Energie en chakra #1

26/06/2020 / Esther Oomen

Energie is overal om ons heen. De hele natuur bestaat uit energie en alles werkt op elkaar door. Denk aan de energie die planten nodig hebben om te groeien, waarmee ze weer voedsel en bescherming vormen voor dieren en mensen.

Mensen hebben ook veel te maken met energie. De ene keer heb je zelf voldoende energie en een ander keer ben je misschien wat moe. We pikken ook elkaars energie op en als je dat niet voldoende in de gaten hebt, kan dat problemen met zich meebrengen.

Zo kun je ineens verdrietig of slecht in je vel zitten en heb je misschien helemaal niet in de gaten dat dit komt doordat je de energie van een ander opgepikt hebt. Hierdoor kun je gefrustreerd raken, terwijl als je even terug naar jezelf gaat, je dit vervelende gevoel heel snel weer op kunt lossen.

Terug naar jezelf gaan doe je door bijvoorbeeld even op je ademhaling te concentreren, een stukje te gaan wandelen waarbij je je voeten bewust neerzet of even te mediteren.

Chakra’s zijn de energiepunten in en rondom ons lichaam. Ze symboliseren de verbondenheid van het spirituele en het lichamelijke. Als ze in balans zijn, helpen ze je lichaam en je energie volmaakt te functioneren.

Als je chakra’s uit balans zijn, kun je last hebben of krijgen van allerlei vage en minder vage lichamelijke, psychische en emotionele klachten.

Meestal wordt er gewerkt met de 7 hoofdchakra’s. Deze chakra’s zijn gelegen in de vorm van het ruggenmerg (zie hiervoor de foto en de beschrijving hieronder). De chakra’s hebben allemaal hun eigen kleur, de kleuren samen vormen de kleuren van de regenboog.

1 – Wortel- of basischakra – tussen geslachtsdelen en anus – rood
2 – Heiligbeenchakra – onder de navel – oranje
3 – Zonnevlecht – vlak boven de navel – geel
4 – Hartchakra – ter hoogte van het hart – groen
5 – Keelchakra – ter hoogte van de hals – blauw/turkoois
6 – Derde oog/voorhoofdchakra – iets boven de wenkbrauwen – indigo
7 – Kruinchakra – bovenkant van het hoofd – voilet

Vandaag geef ik je wat meer uitleg over het eerste chakra, het wortel- of basischakra.

Zoals gezegd ligt dit chakra tussen de geslachtsdelen en anus en is de kleur rood. Het symbool voor dit chakra zie je hieronder.

Het basischakra wordt geassocieerd met de elementaire behoeften en overleving. Dit chakra zorgt voor je aarding en verbindt ons met ons stoffelijke bestaan. Je eerste chakra staat ook voor de leeftijd van 1 – 8 jaar en voor jezelf opkomen.

Indien het chakra niet in balans is met de overige chakra’s, kun je last hebben van de volgende kenmerken:

Te open : dwingeland, erg materialistisch, egocentrisch, fysiek roekeloos
Geblokkeerd : emotioneel behoeftig, weinig gevoel van eigenwaarde, zelfdestructief gedrag, angstig
In balans : zelfbeheersing, veel lichamelijke energie, geaard, gezond

Chakra’s kunnen ook in de verkeerde richting draaien (per persoon verschillend wat voor jou de juiste richting is, hangt samen met de overige chakra’s). De kenmerken zijn dan dezelfde als wanneer het chakra geblokkeerd is.

Hoe kun je je chakra zelf meer in balans brengen:

Mocht één of meerdere chakra’s niet in balans zijn met je overige chakra’s, dan is daar met behulp van een Chakra Healing vrij eenvoudig iets aan te doen. Dus heb jij (vage) lichamelijke, psychische of emotionele klachten en kom je daar maar niet vanaf? Wie weet is een Chakra Healing wel precies wat jij nodig hebt. Kijk hier voor meer informatie.

In mijn praktijk combineer ik alle kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren opgedaan heb. Ik gebruik onderdelen van Mindfulness, Reiki, chakra’s, meditaties, gesprekken, en oefeningen om jou verder te helpen met het leren vertrouwen op je inzichten en intuïtie.

Want waarom zou je alles zelf uitzoeken, als je ook iemand als wegwijzer kunt gebruiken?