Eigenheid

19/06/2020 / Esther Oomen

Wat betekent eigenheid voor jou?

Voor mijn gevoel ben ik soms best eigenwijs. En dat vind ik niet fijn, want voor mij hangt aan eigenwijs een meer negatieve dan positieve lading. Gelukkig zei iemand pasgeleden tegen mij dat ik het ook kan zien als eigenheid in plaats van eigenwijs. Dat vind ik een stuk beter klinken!

Eigenheid is voor mij dat ik luister naar wat anderen te vertellen hebben of te kijken naar hoe anderen dingen doen. Dan ga ik voor mezelf toetsen wat ik daar van vind. Kan ik er iets mee? Of misschien kan ik met een stuk iets, past dat wel bij mij, maar de rest niet.

Soms betekent dat dat ik naar een heel enthousiast idee kan luisteren van iemand, die dat ook echt iets voor mij vindt. En dat ik dan voor mezelf check of het ook echt iets voor mij is, en dat ik dan concludeer dat het helemaal niet bij mij past.

Ik heb je misschien al wel eens verteld over de walvistocht die wij twee jaar geleden in Australië gemaakt hebben. We hadden sowieso geluk met het prachtige weer, de oceaan was heel kalm en de boot was niet vol, dus we hadden aan boord ruimte genoeg.

En dan speur je natuurlijk de oceaan af op zoek naar walvissen. En we zagen er vrij snel een paar in de verte. Dat was al een machtig moment en natuurlijk wilde we ze van dichterbij bekijken.

Na een tijdje kwamen we op een ander stukje van de oceaan en daar besloten twee walvissen dat ze ons wel interessant vonden en ze hebben ongeveer 30 minuten steeds rondom de boot gezwommen. Ze zwommen letterlijk aan de zijkant van de boot, iedereen kon ze goed zien.

Wat een indrukwekkende ervaring was dat! Goud waard. Het was een moment van enorm ontzag en geluk. Die walvissen hadden de hele oceaan om in te zwemmen, en toch kozen ze ervoor om naar onze boot toe te komen.

Het maakte ook dat ik me erg nietig voelde en meteen ook onderdeel van het universum. Bij die wereld van die walvissen die er voor kozen om naar onze boot te komen, hoorden wij ook.

Ik besef me ook dat de natuur zo mooi is, omdat dieren en planten niet bezig zijn met meer-meer-meer of groter-groter-groter en macht. Ze doen gewoon hun ding, hun ding dat bij hun natuur hoort.

Als mensen zich ook meer bezig zouden houden met hun natuur, met wat ze van nature nodig hebben, zouden we denk ik in een mooiere wereld leven. In een wereld waarin mensen elkaar helpen en waarin iedereen zijn eigen plekje heeft, gewoon als zichzelf.

Helaas hebben we geleerd om ons te richten op ons denken en op die manier dingen bereiken. Terwijl als we ons zouden richten op ons voelen, op hoe wij in de wereld staan en wat wij zelf nodig hebben, we veel dichter bij onze natuur kunnen komen.

En als je naar jezelf kunt luisteren, kunt doen wat jij nodig hebt, kunt vertrouwen op je eigen intuïtie, voel je je veel meer jezelf, waardoor je lekkerder in je vel zit. Je vertrouwt er dan op dat je zelf weet wat goed voor je is. Ook als je daardoor misschien wat eigenwijs over kunt komt.

Eigenwijs = eigen wijze = eigenheid.

Heb je er ook last van dat je vaak doet wat anderen van je verwachten? Voel je ergens wel dat het niet goed voelt, maar weet je niet goed wat je daarmee anders zou kunnen doen? Wil je leren hoe je meer op je eigen inzichten en intuïtie kunt leren vertrouwen?

In mijn praktijk combineer ik alle kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren opgedaan heb. Ik gebruik onderdelen van Mindfulness, Reiki, chakra’s, meditaties, gesprekken, en oefeningen om jou verder te helpen met het leren vertrouwen op je inzichten en intuïtie.

Want waarom zou je alles zelf uitzoeken, als je ook iemand als wegwijzer kunt gebruiken?

Wil je meer weten? Neem dan contact met me op voor een aandachtgesprek.